Kariuomenės kūrėjai savanoriai dalyvavo kovinio šaudymo pratybose 

 
plk. ltn. Arturas Jasinskas
LKKSS VAS narys

 

2013 m. gegužės 21 d. Generolo Adolfo Ramanausko kovinio rengimo centro Pabradės poligone buvo organizuotos Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos (LKKSS) Vilniaus apskrities skyriaus narių kovinio šaudymo pratybos. Pratybas stebėjo ir Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius, kuris taip pat yra Lietuvos kariuomenės kūrėjas savanoris.
Beveik dvi dešimtys profesinės karo tarnybos, atsargos ir dimisijos karių, ginklo valdymo subtilybes prisiminė įvykdydami ginklo valdymo testą. Kovinio šaudymo pratybų metu buvo šaudoma AK sistemos automatiniais šautuvais bei pistoletais Glock 17. AK sistemos automatinis šautuvas nėra įtrauktas į Lietuvos kariuomenės ginkluotę, tačiau, kariams svarbu išmanyti šios sistemos ginklus, kadangi jie yra paplitę pasaulyje ir dažnai naudojami tiek draugiškų, tiek ir priešiškų pajėgų tarptautinių operacijų rajonuose. Šis ginklas pratybose naudojamas mokymo tikslais.
Pratybos organizuotos vykdant pasirengimą įgyvendinti Lietuvos Respublikos Krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatymo nuostatas dėl ginkluotos gynybos nuo agresijos principų.
Šaudymo rezultatai atskleidė, kad net ir tų karių, kurie jau nebetarnauja profesinėje karo tarnyboje, įgūdžiai nėra prarasti. Kovinio šaudymo pratybos du dešimtmečius egzistuojančios LKKSS nariams organizuotos pirmą kartą. „Per dvidešimt metų pirmą kartą organizuotos pratybos ypatingai pakėlė kariuomenės kūrėjų dvasią, tikimės, kad Lietuvos kariuomenės vado dėmesys tokio pobūdžio pratyboms galėtų tapti nuosekliu krašto apsaugos sistemą stiprinančiu veiksniu ateityje“ – sakė LKKSS Vilniaus apskrities valdybos pirmininkas ats. majoras Albertas Daugirdas. Jis pabrėžė, kad pratybos turėjo ir simbolinę reikšmę minint okupacinės kariuomenės išvedimo iš Lietuvos dvidešimtmetį. Dauguma karių dalyvavusių pratybose 1991 m. sausio – rugpjūčio mėnesiais ginkluotos Sovietų agresijos akivaizdoje įsiliejo į tėvynės gynėjų gretas, gynė tautos apsisprendimą gyventi laisvoje ir nepriklausomoje valstybėje, aktyviai prisidėjo prie Lietuvos kariuomenės atkūrimo, vykdė sovietinių dalinių blokavimą 1992 m.
Po pratybų gen. ltn. A.Pocius su kariuomenės kūrėjais savanoriais, aptarė rezultatus, kariuomenės bičiulių lūkesčius ir organizacijos veiklą.


Skyrelyje FOTOGALERIJA publikuojama pratybų fotoapžvalga

Straipsnis buvo publikuotas www.kam.lt, www.alkas.lt.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *