Birželio 18 d. LKKSS VAS nariai Gintautas Šniras ir Alfredas Šklenskas lankėsi Kasčiūnuose pas Dzūkijos partizaną Juozą Jakavonį – „Tigrą“

Juozas Jakavonis 1945 m. pavasarį prisiekė ir tapo partizanu „Tigru“. Priesaiką priėmė Pietų Lietuvos partizanų vadas Adolfas Ramanauskas – „Vanagas“. Tuo metu Juozui buvo 19 metų.Tais pačiais metais birželį , savo tėvų sodyboje su kitais partizanais iškasė bunkerį, kuris taip ir liko nesurastas iki „Tigro“ partizanavimo pabaigos. Bunkeris tapo J.Vitkaus – „Kazimieraičio“ ir A.Ramanausko – „Vanago“ štabo vadaviete. Vadavietėje buvo leidžiamas laikraštis ,,Laisvės varpas”, spausdinami štabo dokumentai.

Tigras parodė atstatytą bunkerį, papasakojo apie savo nelengvą Laisvės kovotojo kelią,taip pat ir apie vargus kalėjimuose ir Sibiro lageriuose.

Juozas Jakavonis – „Tigras yra apdovanotas Pasipriešinimo dalyvio kryžiumi, Vyčio Kryžiaus  3-ojo laipsnio ordinu ir LKKSS medaliu.

G.Šniro ir A.Šklensko fotoreportažas:

 

 

  1. Super vyrai! Labai gražu, kad jūs aplankėte partizaną. Mane labai sujaudino jūsų susitikimo nuotrauka, kurioje Alfredas Šklenskas paėmęs už rankos veda partizaną Juozą Jakavonį-Tigrą per sodybos kiemą, o partizanas kita ranka paėmės (ranka rankon) veda žmonelę…. Ir pagalvojau, ar bus kam mus (trečiosios kartos savanorius) pavedėti už rankų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *