1920 metų Giedraičių – Širvintų – Musninkų mūšio 100-mečiui atminti

2021-11-15 Skėterių kaime. A.Švegždos nuotr.

Širvintų raj. sav. Musninkų kaimo bendruomenės „Spindulys“ rūpesčiu pagaminti trys ąžuoliniai kryžiai ir pastatyti Musninkuose, Taučiulių ir Skėterių kaimuose – pagrindiniuose Musninkų valsčiaus Nepriklausomybės kovų punktuose.

Kryžius puošia autentiškas Vytis ir datos 1920-2020 m. Šie kryžiai skirti 1920 metų lapkričio 17 -21 d. Giedraičių – Širvintų – Musninkų mūšio 100-mečiui.
Apie Giedraičių-Širvintų mūšį pasakojama ir kalbama daug. Tačiau tik prieš kelerius metus musninkiečiams  Lietuvos karo istorikas profesorius Valdas Rakutis papasakojo apie didvyrišką mūšį prie Musninkų. Būtent musninkiečiai sugebėjo atsilaikyti prieš Lenkijos karių puolimą.
Bendruomenės „Spindulys“ nariai paminklinius kryžius ketino pastatyti dar pernai, tačiau sutrukdė pandeminis virusas, o dar ir Širvintų merė Pinskuvienė persigalvojo neberemti šios akcijos.
Paminklai Musnikuose ir Taučiulių kaime pastatyti spalio pabaigoje, o lapkričio 15-ąją Skėterių kaime pastatytas trečiasis paminklas. Dalyvių susirinko nedaug – keli musninkiečiai, Širvintų rajono šauliai ir Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos Vilniaus apskrities skyriaus KASP 8 rinktinės karių savanorių būrio vadas Algimantas Švegžda. Pastatę paminklą visi sugiedojo tautišką giesmę. Trumpas kalbas pasakė Leonas Vaicekauskas ir Antanas Žilėnas, dviejų tomų knygos „Parubežys ir parubežiniai“ autorius. 2018 m. išleistose gausiai iliustruotose knygose pateikiami surinkti istoriniai duomenys apie demarkacinės linijos, atskyrusios  Lenkijos užgrobtas Lietuvos teritorijas, apsaugos organizavimą ir archyviniai duomenys apie parubežyje tarnavusius pasienio policininkus.

Jeigu kas nors susiruoštų surasti ir aplankyti šį paminklą, tai važiuojant autostrada Vilnius-Ukmergė turėtų pasukti į Bartkuškį, toje gyvenvietėje pasukti į dešinę ir surasti Pasieniečių gatvės (žvyrkelis) namą Nr 25, ties kuriuo kitoje kelio pusėje ir stovi tas medinis kryžius (adresas navigacijai – Pasieniečių g. 25 Skėteriai (Jauniūnų sen., Širvintų r. sav.)).

Algimantas Švegžda
LKKSS VAS narys

Daugiau skaitykime „Trys ąžuoliniai kryžiai bylos apie 1920 metų kovas prie Musninkų“ (aut. Neringa Tuškevičienė voruta.lt ir/arba etaplius.lt

Paskelbta Naujienos, Pirmoji banga, VAS nariai.
  1. Džiugu kad pastatytas paminklas! Ačiū Musninkų bendruomenei ir žmonėms, kurie įamžino Lietuvai svarbų istorinį įvykį. Atmintis gyva. Širvintų rajono savivaldybės poelgis nedalyvauti šio paminklo pastatyme šiam įvykiui pažymėti yra nesuprantamas.

  2. Dalyte, bent man viskas aišku. Juk yra posakis, kad vyras ir žmona- tas pats velnias. Vyras į Seimą pakliuvo kaip Lietuvos socialdemokratų darbo partijos atstovas, o žmona iš jos išėjo ir perėjo į Darbo partiją ir nuo jos pakliuvo į Širvintų meres. Netikiu, kad jos pažiūros pasikeitė. Žinant kairiųjų požiūrį į patriotizmą (vieną sako, kitą galvoja ir daro)- aiški merės pozicija ir poelgis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *